Δευτέρα 31 Μαρτίου 2008

Που πήγαν τόσες γυναίκες;

Ψηλή, με καθαρό πρόσωπο, ίσια ράχη και τα μαλλιά πιασμένα πάντα χαμηλά στο λαιμό.
Εντυπωσίαζε η παρουσία της. Προχωρούσε στο χώρο και "γέμιζε" το δωμάτιο.
Γυναίκα επιβλητική, σοβαρή, χωρίς φτιασίδια. Κυρία.
Πάντα καλοντυμένη, κομψή, την κοιτούσαν με ζήλια οι γυναίκες και όταν έφευγε, την σχολίαζαν πάντα. Που είπε αυτό, που έκανε εκείνο, που κάθησε έτσι και αλλιώς...
Στήναμε αυτί εμείς -παιδιά τότε- να καταλάβουμε γιατί μπροστά της όλοι ήταν υποδειγματικοί μα όταν έφευγε γινόταν στόχος κουτσομπολιών;
Πάντα μέναμε με την απορία...
Ποτέ της δεν κατάφερε να κάνει παιδιά. Μόνοι με το σύζυγό της εμφανίζονταν στα σαλόνια που ήταν καλεσμένοι. Και μας μοίραζε γλυκά. Καμιά φορά και παιγνίδια. Καθόταν για λίγο κοντά μας, μας μιλούσε, γελούσε και μ' ένα χάδι στα μαλλιά όποιου καθόταν δίπλα της, έφευγε να πάει δίπλα στον άντρα της και τους άλλους "μεγάλους".
Δεν μπορεί να τα δίνει όλα σε έναν ο Θεός... άκουσα κάποτε να τη σχολιάζουν. Γι' αυτό δεν έγινε μάνα ποτέ!

Πολλά χρόνια πριν έμαθα ότι χάθηκε από τις παρέες. Πέθανε ο άντρας της, μου είπαν.

Λίγα χρόνια πριν την είδα ξανά τυχαία, σε ένα τυπικό τραπέζι. Ωραία γυναίκα. Όμορφα γερασμένη. Έτσι έδειχνε και τότε ότι θα γερνούσε!

Της συστήθηκα. Μπορεί να με θυμήθηκε... Πάντως κάθησε δίπλα μου. Και μου άνοιξε την καρδιά της.
Μου μίλησε για τα τελευταία δέκα χρόνια της ζωής της. Από τότε που πέθανε ο άντρας της. Μοναξιά, μου είπε. Κανείς εκεί. Μόνη να παλεύει την κάθε μέρα. Να μην έχει φωνή να ακούσει, χέρι να ακουμπήσει.
Φαντάστηκα πως όταν χάνεις τον άνθρωπό σου η ζωή σου αλλάζει δραματικά.Χάνει το νόημά της. Της το είπα.
Δεν είναι αυτό, με αποστόμωσε. Είναι η κοινωνική απομόνωση. Τα τηλέφωνα που παύουν να χτυπούν, οι προσκλήσεις που δεν έρχονται ποτέ πια. Οι φίλες που είναι σαν να μην υπήρξαν ποτέ. Οι συγγενείς που δεν κρατούν μια καρέκλα για σένα στο τραπέζι. Τα ζευγάρια που αποφεύγουν την ασυνόδευτη, κάποιες που φοβούνται τις παροιμίες για τις χήρες. Αυτή τη μοναξιά εννοώ. Μια γυναίκα μόνη, παύει να υπάρχει για το κοινωνικό της περιβάλλον. Αποβάλλεται. Τιμωρείται, μια φορά από τη ζωή και μια δεύτερη, από τους ανθρώπους...

Σήμερα, μίλησα με μια φίλη, που χάθηκε καιρό τώρα. Νέα γυναίκα, αυτή! Την άκουσα να μου λέει τα ίδια πράγματα. Σχεδόν τα ίδια.

Είναι άραγε οι γυναίκες, αποδεκτές κοινωνικά, μόνο ζευγαρωμένες; Ε όχι! Αρνούμαι να το δεχτώ! Όχι στον αιώνα μας. Όχι.
Απ' την άλλη όμως, που είναι άραγε η πρώην γυναίκα του Βασίλη; Και η Δήμητρα, που βγαίναμε τόσα χρόνια πριν τα χαλάσει με τον Άρη; Γιατί πάντα στην παρέα αλλάζει η γυναικεία παρουσία στο πλευρό των ανδρών; Και που στο καλό πηγαίνουν οι γυναίκες όταν χωρίσουν μετά από πολλά χρόνια γάμου;

16 σχόλια:

monahikoslikos είπε...

Χτες διλήματα, σήμερα απορίες αύριο τι;
Τώρα επί του προκειμένου οι γυναίκες που χωρίζουν δεν χάνονται αλάζουν παρέες και συντρόφους, όπως και οι άντρες που χωρίζουν χάνονται από τις παρέες της πρώην.
Ο θάνατος είναι άλλη ιστορία σε συνθλίβει, σε περιχαρακώνει, σε απομονώνει, σε απομακρύνει από τους άλλους, δεν θέλεις να δεις κανέναν, δεν αντέχεις να βλέπεις τους άλλους να χαίρονται.
Όταν αργότερα συνέλθεις είναι αργά οι άλλοι σε έχουν ξεχάσει.
Κάπως έτσι νομίζω ερμηνεύεται ο μύθος.

Shadowface είπε...

Δεν πίστευα ότι θα με ανακαλύπταν ποτέ αλλά μια κ το κατάλαβες θα το παραδεχτώ, τις έχω φυλακισμένες στο υπόγειό μου, αλλά με όλες τις ανέσεις μέχρι κ πισίνα τους έχω γι αυτό εξαφανίστηκαν.

Κ τώρα η σοβαρή απάντηση θα απαντηθεί με ερώτηση

Αναρωτήθηκες ποτέ μήπως όταν χωρίσαν αυτές οι γυναίκες δεν ήταν πλέον υποχρεωμένες να ανέχονται τις παρέες των συζήγων κ έτσι ησυχάσαν, μια κ δεν θα κάναν σε ελεύθερες συνθήκες ποτέ παρέα με εσάς?
Σαν τους φίλους από την δουλειά η το σχολείο, οι μισοί εξαφανίζονται γιατί στην πραγματικότητα είναι φίλοι εξ ανάγκης κ περιβάλλοντος

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Η αλήθεια είναι πως μια γυναίκα μόνη, δύσκολα γίνεται αποδεκτή από ζευγάρια! Κι όπως εύστοχα γράφεις, εκείνες που κυρίως θέλουν να τις απομονώσουν είναι οι ... ζευγαρωμένες γυναίκες!

Mar Mak είπε...

Αχχχχχχχχχ ... Και να ηταν μονο εκει ? Τι στα 32 και δεν εχεις παντρευτει ? Εκει να δεις ... Με την κολλητη μου και συγκατοικο μου για 4 χρονια , χαθηκαμε γιατι μπηκε στη μεση ο συζυγος . Και τωρα δεν μπορουμε να βρεθουμε γιατι "που-θα-πας-τωρα-με-ΑΥΤΗ" ? Παλι καλα που εχουν λιιιιιγο αλλαξει τα χρονια και δεν μας φωναζουν γεροντοκορες (χαχαχααχαχαχα) . Και παλι καλα που υπαρχουν φιλοι και φιλες που ειναι στην ιδια κατασταση . Ελευθεροι (?)...

Μεγαλη κουβεντα αποψη , μεγαλη κουβεντα ...

Νικόλας Παπανικολόπουλος είπε...

Δυνατό το σημερινό σου θέμα, στα βαθιά της υποκρισίας ζητά να πλεύσει.. Συμπεριφορές του πρέπει και του μην γιατί... τι θα πει ο ένας ο άλλος. Φοβίες που ευτυχώς φθίνουν.
Καλησπέρα! :))

Αποψη είπε...

Λύκε,
Χωρίς διλήμματα και απορίες η ζωή δεν θα είχε νοστιμάδα!
Το ερώτημα που παίζει είναι που πάνε τόσες γυναίκες, στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι να βρουν νέες παρέες και που συνήθως δεν είναι και μικρό!

Shadowface
Μ’ αρέσει πο αναρωτιέσαι βγάζοντας τον εαυτό σου απ’έξω!!! Χαχαχα! Με την ευκαιρία η πισίνα λειτουργεί και για το κοινό, μιας και πιάνει καλοκαίρι;

Ασκαρδαμυκτί,
Η αλήθεια είναι, πως αλήθεια λες. Ο χειρότερος εχθρός της χωρισμένης γυναίκας είναι η παντρεμένη γυναίκα! Τι θλιβερό και μίζερο τατόχρονα.

Lory,
Κάτι περισσευούμενα ράφια στο σπίτι τα γέμισαν συνομίληκες φίλες μου. Να σου πω πάντως την μαύρη αλήθεια, τις βλέπω να γυρνούν με μια απόγνωση στο μάτι. Μετάνοιωσαν που δεν ήθελαν να παντρευτούν και τώρα απλώς δεν μπορούν. Και δω κολλάει και το «μα που πήγαν όλοι οι άντρες;;;»
ΥΓ οι παροντογράφοντες εννοείται ότι εξαιρούνται!

Ανεμοσκορπίσματα,
Εύχομαι να ξεπερνιούνται. Μάλλον για την επόμενη γενιά. Εμείς κομπλεξαρισμένοι γεννηθήκαμε και έτσι πορευόμαστε. Αρχίζω να καταννοώ τους άντρες που γελούν όταν ακούν για γυναικοπαρέες.
ΥΓ φυσικά υπάρχουν εξαιρετικές εξαιρέσεις! Εκατέρωθεν...

Mar Mak είπε...

Κοιτα εγω ειμαι της γνωμης οτι δεν το κανεις για να το κανεις και μεχρι εκει . Για να αποφασισεις να μοιραστεις τη ζωη σου με καποιον/α πρεπει να υπαρχει και το κατι . Αυτο που λεω για μενα ειναι πως δεν θα το κανω απλα για να το κανω . Αν ειναι να 'ρθει θε να 'ρθει αλλιως ... Αλλα να παντρευτω καποιον ισα για να πουν οι ΑΛΛΟΙ οτι παντρευτηκα , οχι ευχαριστω δεν θα παρω ! Στο κατω κατω εχω στο cv μου εναν αρραβωνα - 40 μερες κρατησε χαχαχαχχααχχαχα -
Καλημερεςςςςςςςςςςςςςςςςς
Μ.

ceralex είπε...

Έχεις πρόσκληση!

Καλημέρα όλη μέρα!

Αποψη είπε...

Lory,
μαζί σου είμαι. Τη ζωή μας τη ζούμε εμείς και η πείρα λέει ότι είναι καλύτερα να διαχειρίζεσαι την ευτυχία ή τη δυστυχία ή την αδιαφορία σου, εσύ και όχι κάποιος άλλος για σένα. Εκτός και αν πρόκειται για τον κατάλληλο! Αυτόν που θα θες να τον παντρευτείς, γιατί δεν θα θέλεις να ζήσεις χωρίς αυτόν. Ακούγεται απλό αλλά δεν είναι. Επίσης... δεν είμαι πολύ σίγουρη ότι υπάρχουν τέτοιοι. Πολλοί έστω. Είναι σαν να σου πέφτει το λαχείο! Μακάρι να είσαι τυχερή. Σκέψου όμως να μην δώσεις την ευκαιρία στον εαυτό σου να είσαι με κάποιον καλό, περιμένοντας τον καλύτερο!!!
Φιλιά.

Αποψη είπε...

ceralex
έχεις ήδη την απάντηση!

Αποψη είπε...

Α! Lory,
ξέχασα να σου πω, ότι θα σου σπάσω εγώ το κεφάλι, αν παντρευτείς για να ευχαριστηθεί η μαμα ο μπαμπάς και οι θείοι! Εννοείται πως όχι! Δική μας είναι η ζωή, ότι θέλουμε εμείς την κάνουμε. Εκτός βεβαίως κι αν είσαι η κόρη ΜΟΥ, οπότε τσακίσου και βρες κανέναν να παντρευτείς μη σου προξενέψω εγώ το γιο του βιντεοκλαμπά! Εντάξει;;;

Mar Mak είπε...

Χαχαχαχαχχχααχχαχαχαχαχ !!!! Απαπαππαπαπα ευτυχως οι πολυπαθοι γονεις (και φιλοι) μου δεν ειχαν ποτε τετοια κολληματα ! Οχι, ευτυχως αυτο που θελουν να δουν απο εμενα ειναι να ειμαι πραγματικα ευτυχισμενη !
Βεβαια αν ειναι για το γιο του βιντεοκλαμπα εννοειται πως θελω το προξενιο !!!!

Οσο για τον καλο και τον καλυτερο ... Μετα απο χρονια συμβιωσης με εμενα , μαλλον εχω γινει λιγακι δυσκολη οποτε ουτε ο καλος πλησιαζει ! Για τον καλυτερο ουτε κουβεντα ...

Μωρε εναν ανθρωπο να μπορεις να ονειρευομαι μαζι του , αυτο θελω ...

Φιλιααααααααααααααααα
Μ.

Αποψη είπε...

M.
τον βρεις αυτόν που μαζί του θα μπορείς να ονειρεύεσαι, κράτα μου τον αδελφό του, έστω κι αν είναι κανελί με βούλες!!!!
ααααααααααιλιφ

monahikoslikos είπε...

αμάν το κόλημά σου με τη lory, πως τσιμπάς έτσι ρε παιδί μου

Αποψη είπε...

Λύκε,
είμαι ευγενής. Έχουμε και μια ανατροφή! Πως να το κάνουμε...

Mar Mak είπε...

Aααααααααααααα απο ευγενεια ειναι μονο ??? :(:(:(:(

Σνιφ !

Αμα ειναι ριγε να στο(ν) κρατησω παλι ????

Λυκε λυκε εισαι εδω ??? Τσουπ !

Καλοοοοοοοοοοοο σ/κ !!!! Εστω και βροχερο !

Μ.